fbpx

Studiefinanciering

Studiefinanciering hbo

Op het hbo betaal je lesgeld. De overheid heeft afgesproken om dit in het eerste jaar voor een gereduceerd tarief aan te bieden, normaal is dit voor collegejaar 2020-2021 €2.143,- nu zou dit uitkomen op €1071,50. Je kunt kiezen om dit in 1 keer te betalen of maandelijks. Je kan kiezen om dit te lenen bij Dienst Uitvoering Onderwijs ook wel Ome DUO genoemd.

In het leenstelsel heb je verschillende categorieën je hebt de aanvullende beurs, lening, studentenreisproduct en het collegegeldkrediet.

studiefinanciering hbo aanvragen

Aanvullende beurs

Beginnend bij de aanvullende beurs. De beurs ontvang je als je ouders weinig of niet kunnen meebetalen aan je opleiding dit is dus afhankelijk van wat je ouders verdienen op jaarbasis. Als je je diploma haalt binnen 10 jaar wordt dit bedrag kwijtgescholden

Lening

De lening is het geld wat je kan lenen, dus optioneel, om rond te komen. Dit hangt ook af of je thuiswonend of uitwonend bent. Dit bedrag moet je terugbetalen in een looptijd van max 15 jaar of max 35 jaar. Gelukkig staat (momenteel) hierbij wel het rentepercentage op 0%.

Studentenreisproduct

Het studentenreisproduct is je openbare vervoer kaart. Deze kan je aanvragen op een persoonlijke ov chipkaart. Dit wordt gezien als een prestatiebeurs, dus haal je je diploma binnen 10 jaar wordt het bedrag kwijtgescholden. Je kan kiezen voor een weekend of een week ov. Dit hangt af van wanneer jij er mee wilt reizen.

Collegegeldkrediet

Het collegegeldkrediet is een extra lening die je kunt lenen speciaal om het collegegeld te kunnen betalen (€105,-), dit is een lening dus moet je ook terug betalen. 

Alle leningen zijn optioneel, heb je dit niet nodig? Dan hoef je dit ook niet aan te vragen. Om een lening aan te vragen moet je een DigiD hebben.

Voor meer informatie wil ik je graag verwijzen naar de website van Dienst Uitvoering Onderwijs.

(Aan deze pagina worden geen rechten ontleend).