fbpx

Doorstromen van mbo naar hbo: een handig stappenplan!

stappenplan voor doorstromen van mbo naar hbo

Je hebt de keuze gemaakt om door te studeren en je hebt (bijna) je mbo-4 diploma op zak! Maar weet je wel alle stappen die je moet uitvoeren om van mbo naar hbo door te stromen? Hieronder volgt een kort stappenplan, zodat je alles weet over het doorstromen van mbo naar hbo.

Ontdek wat er bij je past

Om succesvol van mbo naar hbo door te kunnen stromen, zal je je eerst moeten oriënteren. Dit doe je door jezelf vragen te stellen over wat je nou echt interessant vindt. Wat vindt ik echt leuk? In welke vakken ben ik goed en in welke slecht? Welke vakken vind ik interessant en welke niet? Wat doe ik zoal in mijn vrije tijd? Waarom beoefen ik een bepaalde sport? Wat is mijn droombaan? Deze vragen helpen je om te bepalen waar je interesses liggen. Hierdoor kan je op basis van je interesses gerichter zoeken naar een opleiding die bij jouw interesses past. Ga dus op zoek naar welke opleidingen er zijn en welke er bij je interesses passen.

Verdiep jezelf in de opleidingen

Als je weet welke opleidingen je interessant vindt dan kan je bijvoorbeeld online research doen naar die opleidingen. Ook kan je open dagen en meeloopdagen bezoeken. Het voordeel hiervan, is dat je niet alleen meer te weten komt over de opleiding maar ook kennis kan maken met de manier van lesgeven van de betreffende hogeschool. Bedenk dus alvast waar je wilt gaan studeren en of dat haalbaar voor je is.  

Daarnaast zal je ook moeten kijken naar de toelatingseisen van de opleidingen. Vanaf 1 september 2020 vervallen de aanvullende toelatingseisen die gesteld worden aan een niet-verwant domein in het mbo. Hierdoor is het mogelijk om zonder een toelatingstoets direct door te stromen naar de hbo-opleiding van je keuze. Neem bij twijfel contact op met de hogeschool voor de geldende afspraken!

Ben je geïnteresseerd in hbo communicatie en wil je meer weten over de toelatingseisen? Bekijk: Wat zijn de toelatingseisen voor de hbo-opleiding communicatie?

Maak een keuze

Een studiekeuze maken is lastig. Toch zal je het moeten doen, want je kan maar één opleiding kiezen. Om tot een goede keuze te komen is het vaak makkelijker om opleidingen weg te strepen. Bedenk bij jezelf ‘is deze opleiding leuk of interessant om te volgen’ en ‘zie ik mijzelf dit ook echt doen’. Ook kan het helpen om te kiezen op je gevoel. Daarnaast zal je ook na moeten denken aan welke hogeschool je wilt studeren. Wil je op kamers of thuis blijven wonen?

Bovendien kan je ook nog kiezen tussen verschillende vormen van studeren. Wil je naast je studie ook tegelijkertijd werken, dan kan je er ook voor kiezen om de opleiding in deeltijd te doen. Informeer altijd bij de hogeschool of de opleiding ook in deeltijd wordt aangeboden. Een andere optie is een Associate Degree. Dit 2-jarige programma ligt tussen mbo-4 en hbo in en is een geschikte manier om jezelf verder te ontwikkelen. Hierdoor hoef je maar twee jaar te studeren. Natuurlijk is het altijd mogelijk om na je Associate Degree door te stromen naar het derde jaar van de hbo-opleiding. Als laatste kan je ook nog kiezen voor een numerus fixus. Je moet je hiervoor wel voor 15 januari aanmelden. Zorg er ook altijd voor dat je een back-up plan hebt voor als je niet toegelaten wordt tot de opleiding.  

Twijfel je aan je studiekeuze? Praat er met je ouders of vrienden over!

Meld jezelf aan via studielink

Nadat je je definitieve keuze gemaakt hebt, kan je je inschrijven via studielink. Wegens de coronamaatregelen is de aanmelddeadline verlengd tot 1 juni. Dat betekent dat je jezelf vóór 1 juni 2020 moet aanmelden voor een hbo-opleiding, zodat je het recht hebt om toegelaten te worden (mits je voldoet aan toelatingseisen en meedoet aan de verplicht gestelde studiekeuzecheck). Wanneer je na 1 juni jezelf aanmeldt voor een hbo studie dan vervalt je toelatingsrecht en kan de hogeschool je weigeren, ook als je voldoet aan de toelatingseisen. Zorg er dus voor dat je je op tijd aanmeldt.

Vraag op tijd studiefinanciering aan

Je kunt opnieuw studiefinanciering aanvragen als je doorstroomt van mbo naar hbo. De studiefinanciering die je op het mbo het gekregen telt niet meer, waardoor de periode van 10 jaar weer opnieuw begint. Je kan dus weer gewoon gebruik maken van je studentenreisproduct en je studiefinanciering. Alleen de basisbeurs vervalt. Voor meer informatie kan je kijken op DUO.nl.

Behaal je diploma en geniet

Nadat je alle bovenstaande stappen succesvol hebt uitgevoerd, hoef je alleen nog maar te zorgen dat je je mbo niveau 4 diploma behaalt. Daarna kan je lekker gaan genieten van je vakantie. Na de vakantie zal je eerst je nieuwe klas ontmoeten en met ze kennismaken.