fbpx

Beroepen hbo communicatie

Man bekijkt beroepen hbo communicatie

In de eerste twee jaren van de opleiding communicatie word je voorbereid voor het werkveld door het leren beheersen van verschillende theorieën en vaardigheden. Bijvoorbeeld In het tweede blok van het eerste jaar neem je een eye-trackingonderzoek af voor een bedrijf en in het vierde blok van hetzelfde jaar maak je een eigen website aan voor een opdrachtgever.  Na de opleiding kan je bijvoorbeeld terecht bij een marketingbureau, of bij een overheidsinstelling. Hieronder volgen vier voorbeelden van hbo communicatie beroepen die je later kan uitvoeren.

Communicatieadviseur

De naam zegt het eigenlijk al. Een communicatieadviseur zorgt ervoor dat de communicatie goed verloopt tussen interne en externe organisaties of personen door advies te geven over de interacties tussen deze groepen. In dit beroep ga je vooral na wat de beste manier is om een boodschap over te brengen aan de daarvoor bestemde doelgroep of tussen twee groepen. Na dit geanalyseerd te hebben gaat de communicatieadviseur uiteindelijke bevindingen meedelen met de personen die hem/haar de opdracht hebben gegeven en levert daarbij een uiteindelijk advies. Voorbeelden van verschillende taken kunnen zijn: omgaan met de pers, het bepalen van een huisstijl voor het bedrijf en het benaderen van klanten vanuit de organisatie.

Contentmanager

De contentmanager beheert de inhoud van een website. Hij schrijft de teksten die op de website van de organisatie komen te staan, geeft vorm aan de huisstijl, beheert de social media-activiteiten en analyseert de statistieken van de website. De contentmanager moet ook met de veranderende trends en ontwikkelingen meegaan. Hij moet in kunnen spelen op de continu veranderende manier waarop potentiële klanten de website zien en gebruiken. Als contentmanager ben je dus vooral bezig met de website actueel te houden en optimaal vorm te geven.

Online marketeer

Een online marketeer helpt een bedrijf of organisatie met het versterken van hun positie op de markt of bij het introduceren van een nieuw product. Voordat een nieuw product echter op de markt gebracht wordt, zal er eerst onderzoek gedaan moeten worden naar de behoeftes en wensen van de consument. De online marketeer overziet hier het proces van en stuurt bij waar nodig is. 

Meer weten over wat er bij dit beroep komt kijken? Bekijk:

Edwin Schravesande legt uit wat je moet kunnen om online marketeer te worden.

Persvoorlichter

Als persvoorlichter of-woordvoerder sta je namens een organisatie of bedrijf de externe media te woord. Je geeft inzicht over de voortgang van processen en de standpunten weer binnen de organisatie of het bedrijf waar je voor werkt. Je bent dus de link tussen de buitenwereld en het bedrijf. De persvoorlichter/woordvoerder zal dus op de hoogte moeten zijn van vrijwel alles binnen het bedrijf, maar ook van relevant nieuws wat van buiten komt. Als persvoorlichter/woordvoerder bepaal je dus wat voor informatie je wel en niet vrijgeeft van het bedrijf naar de media en het publiek toe en reageer je op externe relevante informatie.

Hoe word ik voorbereid op deze beroepen tijdens de opleiding? Lees: alles over de hbo opleiding communicatie!